Devrimci İntihar ya da Dirim İhtilali – Huey Newton
Hayat denilen varolma durumu içerisinde yaşamla boğuşurken insanın en büyük düşmanı umutsuzlukla kuşatılabiliyor. Bu umutsuzluk öyle bir hücum eder ki insan kendi canına kıymaktan başka seçenek bulamaz… Ya da bulabilir mi ?
Huey Newton bize bir kapı açar. Newton, adını verdiği “Gerici İntihar” ve “Devrimci İntihar” kavramlarını bize anlatır. Kaba bir özetle “Gerici İntihar” umutsuzlukla edilmiş intiharı anlatır. Bu intihar çeşitti insanın varolma durumunu ileriye götürmeyen, gelecek kısmını da çöpe atan bir eylem olduğundan gericidir. Müesses nizama hiç zarar vermez hatta müesses nizamın isteyebileceği bir şeydir.
“Büyük Yüzyıl” melankolik ruhlara iki seçenek bırakır: Ya yeryüzündeki otoritelere boyun eğeceksin ya da ruhen bu dünyadan çekileceksin. (Georges Minois – İntiharın Tarihi)
H. Newton bize bir seçenek daha sunar “Devrimci İntihar”. Bunda ise devrim için, gelecek kuşaklara iyi bir gelecek sunmak ve yaşamı daha ileriye taşımaya yönelik hareket etmek ön plandadır. Kişi devrimci bir yolu seçtiğinden zaten öldürüleceğinin, hapishanede ömür boyu tutuklu kalacağını, işkence çekeceğinin kabulüyle yaşamla savaşmayı seçmiş ve kendi intiharını ilerici yaşam dolu bir forma sokuyor. Bu sayede kişi müesses nizama boyun eğmeden üreterek, mücadele ederek, umut ve onur dolu bir yaşamın kucağına atıyor kendini, tıpkı Huey Newton gibi…