Bir Robota Aşık Olmak – Ex Machina
Filmimiz Caleb adındaki çalışanın terfi almasıyla başlıyor. Bu terfi sonucu patronu Nathan’ın izole evine gidiyor. Burada Nathan, Caleb’e sözleşme imzalatıyor. Bu sözleşmeye göre Caleb belirtilen süre zarfında bu izole yerden ayrılamaz ve buradaki olaylar hakkında hiçbir zaman konuşamaz. Caleb sözleşmeyi kabul ettikten sonra Ava ile tanışıyor. Ava bir yapay zeka lakin yapaylığını yitirmiş gibi. Ava camlı kaplı küçük bir odada tutulmakta. Caleb bunu görünce şaşkınlığını gizleyemiyor, Nathan’a bunu nasıl yaptığını soruyor.
Nathan: (Sosyal medya şirketleri) Arama motorları insanların ne düşündüğünü gösteren bir harita zannediyorlardı. Ama aslında onlar nasıl düşündüğünü gösteren haritalardı
Günümüze baktığım zaman artık nasıl düşüneceğimizi gösteren bir yola dönüşmekte. Sosyal medya şirketleri ise kocaman bir propaganda merkezi olmaya başladı. Yapay zekanın gelişmesi ve işimizi halledecek makinalar yapmak yerine hala insanları yapaylaştırıyoruz.
Hikayemize geri dönersek. Olaylar gelişken aslında Caleb’in buraya neden geldiğini, Nathan’ın amacını öğreniyoruz. Nathan’ın ilk robotu Ava değildi. Birçok prototip sonucu Ava’yı geliştirmişti. Asıl amaç Ava’nın bu izole tutsak yerden zekasını kullanarak kaçmayı başarabilmesi. Deneğimiz ise Caleb.
Bir yapay zeka insanı nasıl kendine aşık eder ? Nathan’ın deyimi ile robota farkındalık, hayal, yanıltma, cinsellik ve empati verebilirsen yani kısaca insan olursa kendine aşık eder. Deneyi Ava başarıyla geçer. Caleb’i kandırıp izole yerde hapseder. Nathan’ı öldürür. Deneyi başarıyla geçmiştir. İzole yerden kurtulur insanların arasına karışır. İnsan olmak bu mudur ? Aramıza katılmayı gerçekten hakketmiş midir ? Peki biz ne kadar yapayız ne kadar insanız ?